HTML

Cui prodest?

vagyis kinek az érdeke? Tudom, hogy költői, de mégis mindig megfogalmazódik bennem.

Friss topikok

  • azeredetisegvizsgalat.hu: Először is. A GVH tavalyi tanulmányából bizonyítottan kiderül, hogy az eredetiségvizsglat évi kb 8... (2009.10.02. 20:53) Eredetiség vizsgálat

Linkblog

Első

Fletcher 2009.09.01. 01:36

Na most már belőlem is kikivánkozik a szó.

Először akkor fordult meg a fejemben egy ilyen bejegyzés indítása, amikor valamikor tavasszal, vagy a nyár elején megjelent a Figyelőben, hogy milyen csatornákon kerezstül áramlik el/ki/szét a közpénz. Az egyik legnagyobb csapnak az informatika, az informatikai projektek lettek beállítva. Hát lehet, hogy igaz, de az informatikának nem tett jót.

Gondoljunk csak bele: az emberek nagy részének megfoghatatlan dolog az infromatika. A politikusok szinte mindegyike idegenkedve áll az infromatikához - tisztelet a kevésszámú kivételnek - és bizonytalanul, ezért megvezetve érzi magát ebben a témában. Egyébként is nagyrészük arra használja az informatikát, hogy legyen honnan átcsoportosítani pénzeket a költségvetéskor.

Erre jön ez a cikk és taszít még egyet az informatikán. Nem esett jól. Mert minden hibája és visszaélési lehetőség ellenére úgy gondolom, hogy:

1. Minden ágazatban nagy szükség lenne info fejlesztésekre a hatékonyság növeléséhez

2. Önmagában az informatika húzóágazattá válhatna Mo-n.

Ilyen előzmények után - csak a sajtóból szemezgetve - jön a HM rendszerének cseréje körüli gyanú, készül az Ügyfélkapu 2. (ugyanannyiért mint az első és azt kidobják), vagy itt van a köztisztviselői tudásportál, hogy a közelmúltnál maradjak.

De ezek csak morzsák egy hosszú listáról.

Mostanában meg jön az önkormányzati ASP.

Miről is szól az ASP? Arról, hogy nem kell, hogy legyen informatikusom házon belül, mert a rendszereimet kiadom valami erre szakosodott cégnek - ők értenek hozzá, üzemeltessék, javítgassák, stb. - az embereim pedig az interneten keresztül használják a rendszereket.

Ez eddig rendben is lenne. Az ötlet ellen semmi kifogásom, sőt. De mint mindig, most is előbújnak azok a kis ördögök a részletekből.

- Ugyanis a modell akkor üzleti, akkor működőképes, ha a rendszerek üzemeltetéséért, használatra bocsátásáért, stb. kevesebbet fizetek ki egy adott időszak alatt, mint amennyibe a bevezetés és az üzemeltetés kerülne házon belül. A szolgáltatónak meg azért éri meg, mert több ügyfelet is kiszolgál ugyanazzal a vassal, szoftverrel, emberállománnyal. De ez a mi jó kis önkormányzatoknak kitalált modellünk nem erről szól. A szolgáltatási díjakból gyakorlatilag fejenként új rendszert lehetne bevezetni és dedikált személyzettel üzemeltetni minden egyes önkormányzatnak.

- a másik problémám a modellel pedig az, hogy ugye a rendszereinek távolról érhetjük el. Az internet kiiktatja a távolságokat. Vagyis tök mindegy, hogy hol van a szolgáltató, ha van internetelérés. A mai magyar valóságban azonban 7, azaz hét darab szolgáltató központot akarnak létrehozni. Miért? Valaki legalább egy kósza, szakmai érvet próbáljon meg felvonultatni!

-És tudjátok a választ hol kell keresni? Szombathelyen, Pécsett (hamarabb dőlt el, mint lettek volna az időközi választások), Székesfehérvár, Szeged, Miskolc, valaki Pest megyében és talán Kecskemét (mert már igazán nem lehetett mást találni.)

 

 

Címkék: politika informatika asp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://informer.blog.hu/api/trackback/id/tr821352123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása